Op 26 september 2025 bestaat
Thijsse's Hof honderd jaar

Het aantal dagen tot ons honderdjarige bestaan op 26 september 2025:

De opening van Thijsse’s Hof was op zaterdag 26 september 1925. Met bakken kwam de regen uit de lucht toen Dr. Jacobus Pieter Thijsse “zijn” heemtuin opende. 

Dit jaar viert Thijsse’s Hof haar honderdjarige bestaan.
Hieronder vind je een overzicht van de speciale activiteiten in 2025. het overzicht wordt continu bijgehouden, incl. verwijzingen (linken) naar meer informatie wanneer dat bekend is. Bijvoorbeeld de aanvangstijd of hoe je je kan aanmelden.

Het meest eenvoudige om op de hoogte te blijven, is door abonnee van onze nieuwsbrief te worden. Meld je aan door links onderaan deze pagina jouw mailadres in te vullen.

  • het Scholenpad 2024/2025 staat in het teken van honderd jaar Thijsse’s Hof;
  • kranslegging op het graf van Jac. P. Thijsse aan de Bergweg op 8 januari 2025; 
  • op 8 maart presenteren we het speciale tijdschrift (glossy) ‘100 jaar Thijsse’s Hof’;
  • lezing over Jac. P. Thijsse door Dik van der Meulen op 10 april i.s.m. Ons Bloemendaal;
  • lezing over de onderwijsman Thijsse door Guido van Rijn op 6 september;
  • op vrijdagmiddag 26 september is het eeuwfeest;
  • en nog veel meer speciale activiteiten, zoals gedichtenwandelingen en diverse lezingen. 

 

Wat gebeurde er honderd jaar geleden?

In 1925 wilde de gemeente Bloemendaal haar grote en bekende ingezetene, dr. Jac. P. Thijsse eren door hem ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag het hiervoor beschreven gebied, groot 2 hectaren, aan te bieden om daarop zijn Hof aan te leggen en te beplanten, geheel naar zijn inzichten en volgens het plan dat bij hem in de loop der jaren gerijpt was: een plantentuin met alles wat in Kennemerland in het wild groeit en bloeit, een tuin die tegelijkertijd een broed- en verblijfplaats zou kunnen zijn voor vogels. Een tuin voor iedere liefhebber van de natuur, een instructief plantsoen.

Het initiatief hiervoor was in 1924 al uitgegaan van een klein comité Bloemendaalse ingezetenen. Een en ander werd ondersteund door burgemeester Bas Backer, de voorzitter van de Vereniging “Bloemendaal’s Bloei “, de rector van het Kennemer Lyceum en de bekende Haarlemse landschapsarchitect Leonard A. Springer.

De gemeenteraad van Bloemendaal was in 1924 al akkoord gegaan met de overdracht van terrein, pannenkoekenhuisje, een som geld en een subsidietoezegging aan een nog op te richten stichting. Die werd op 17 juli 1925, acht dagen voor zijn 60ste verjaardag, bij notariële acte opgericht.

Thijsse was daar, als eerste voorzitter, zelf bij. De aanbieding vond plaats op 25 juli, maar de werkzaamheden waren toen al lang aan de gang. 

Lees er verder alles over in de ‘geschiedenis‘ van Thijsse’s Hof.