Catharina Cool

Bij het bezoeken van Thijsse’s Hof komt men een opvallende leisteen met een wat moeilijk leesbare inscriptie tegen. Het gaat om een gedenksteen voor Catherina Cool, met de volgende tekst:

‘Het ronddolen in en het bestuderen van de natuur geeft kracht aan allen die geestelijk en lichamelijk lijden – Cath. Cool – 20 juni 1928 Leiden’

Wat doet een gedenksteen voor de bekende en veel te jong overleden mycologe Catherina Cool (1874-1928) in Thijsse’s Hof? Catharina Cool woonde vanaf 1904 in Haarlem en werd daar ook lid van de Nederlandse  Natuurhistorische vereniging. Zo leerde ze ook Jac. P. Thijsse kennen. Die hielp haar bij het schrijven van artikelen over paddenstoelen en bij het leiden van excursies. Omgekeerd hielp zij Thijsse vanaf 1925 bij het opbouwen van Thijsse’s Hof, ondanks haar verhuizing in 1920 naar Leiden. In 1926 en 1927 richtte ze in het Pannenkoekenhuisje paddenstoelententoonstellingen in. Helaas stierf Catherina Cool op 20 juni 1928. Een groot verlies voor de mycologie in Nederland, maar ook voor de Hof. Thijsse stond nu een aantal jaren alleen voor de educatieve taken.

Ter nagedachtenis aan haar liet Thijsse een gedenksteen plaatsen, met een uitspraak die hij van haar kende. De steen werd geplaatst bij het Pannenkoekenhuisje en is later verplaatst naar het hoofdpad. Sinds 2023 staat de gedenksteen op de huidige locatie.