Thijsse's Hof in september

31/08/2016

De vakantietijd is voorbij. Drukke tijden breken aan, ook in onze Hof. Zaterdag 3 september staan we op de Bloemendaalse jaarmarkt. Altijd leuk om onze stand even te bezoeken, een praatje te maken met onze vrijwilligers of de kinderen en kleinkinderen kennis te laten maken met enkele opgezette dieren en vogels die in onze streek voorkomen.

Op 4 september starten om 14.00 uur weer de gratis rondleidingen die door onze vrijwilligers en diverse IVN-gidsen worden verzorgd. Dan is het weekend van 10 en 11 september gewijd aan de Open Monumentendagen. Thijsse’s Hof is een Rijksmonument en we doen natuurlijk mee. Tijdens onze openingstijden (zie onze website www.thijsseshof.nl) zijn er dan regelmatig rondleidingen. Als thema hebben wij gekozen voor het icoon en symbool van Thijsse “Onbekommerd”, het flierefluitende spreeuwtje op een winderige tak.

De herfst begint dit jaar op 22 september om 16.21 uur, een prachtige gelegenheid om van 23 september af de klassen van de zesde groep van de scholen uit deze streek weer op bezoek te laten komen om deel te nemen aan ons herfstpad.

Vroeger was 29 september, het feest van St. Michael, in onze volkscultuur een belangrijke dag om het weer voor de komende wintertijd te voorspellen. Waren er voor die dag al flink wat eikels gevallen, dan zou het een strenge winter worden. Was op die dag echter de vogeltrek nog niet aardig op gang gekomen dan zou het niet al te erg gaan winteren. En nu maar afwachten hoe het gaat.

Natuurlijk komt u deze maand een keer onze Hof bezoeken en dan is een bezoek aan onze composthoop beslist de moeite waard. U vindt de composthoop aan de zuidzijde via een ingang tegenover de dennenheuvel. Het is daar een schaduwrijke plek, en daarom zeer geschikt voor composteren. Wij hebben een z.g. open composthoop, waarop in de loop van de zomer alle tuinafval en het gewiede onkruid, het bladafval en het maaisel van onze weitjes, het gemaaide riet en het snoeisel van takken wordt geworpen. Zo wordt hij wel 2 meter hoog. In de zo opgebouwde hoop vinden in de loop van een aantal maanden natuurlijke afbraakprocessen plaats door allerlei schimmels, bacteriën en lagere dieren zoals oorwurmen, wormen, pissebedden en dergelijke. Zij veranderen het afval in compost, goed te gebruiken als vruchtbare grond. Tijdens het proces kan de temperatuur in de hoop wel oplopen tot 70 graden Celsius. Vooral de kinderen die ons herfstpad bezoeken en mogen voelen hoe warm dat allemaal is vinden een bezoek aan deze hoop altijd een avontuur. Van de winter wordt de compost weggehaald, want juist in onze Hof willen wij geen voedselrijke grond.

Bekende bijnamen voor september zijn herfstmaand, fruitmaand en havermaand. Die twee laatste bijnamen duiden op het oogstrijp worden van granen en vruchten. En daar kunt u deze maand in de Hof heel veel van meemaken. Taxus met rode bessen, lijsterbes met trossen rode bessen, hier en daar nog wat bramen, de kleine appeltjes van de meidoorn en natuurlijk de schitterende purperen vruchtjes van de kardinaalsmuts. Met een beetje geluk treft u dit alles op een mooie dag, als de eerste herfstbladeren vallen en de herfstkleuren al een beetje zichtbaar worden en hier en daar de weitjes bedekt zijn met honderden kleine spinnenwebjes waarop de dauw zich heeft vastgezet.

Een tip voor uw rondgang door de Hof: ga even in de buurt van de vijver op een bankje zitten; misschien ziet u een ijsvogeltje, maar een troepje mezen dat door de struiken trekt ziet u zeker. Voor de kenners heb ik de vraag: hebben we nog parnassia?

Veel plezier in de natuur deze maand wensen u

 

Willem Holthuizen (tekst) en Ekke Wolters (foto),

rondleiders in Thijsse’s Hof.

Foto: September fruitmaand, hier de bramen