Thijsse's Hof in oktober

29/09/2016

Dit is de maand van de grote vogeltrek en de oogst van vele vruchten, bessen en paddenstoelen in onze prachtige streek. Dat valt goed samen. Miljoenen vogels vliegen, vooral in de ochtend, evenwijdig aan onze kust langs. Ze vinden op hun weg naar Zuid Frankrijk, Zuid Engeland of Afrika hier een rijk gedekte tafel.

Om het wonder van de vogeltrek zelf te beleven kunt u deze maand het beste op een mooie heldere ochtend om een uur of acht naar Parnassia bij Bloemendaal aan Zee gaan. Daar heeft u er uitstekend zicht op. Meestal staan er enkele leden van de Vogelwerkgroep Zuid Kennemerland de langskomende vogels te tellen. Ze zijn meestal graag bereid u het een en ander te vertellen.

Vele soorten komen langs. Grote troepen spreeuwen, groepjes vinken die net lijken te dansen. Natuurlijk ook roofvogels die met hun voedsel meevliegen. De slimmerds!

Over het verschijnsel van de vogeltrek is en wordt veel onderzoek gedaan. Maar toch zijn er nog vele raadsels. Allerlei jonge vogels, die de trektocht dus nog nooit gemaakt hebben, met als goede voorbeelden jonge spreeuwen, kieviten, maar ook de lepelaars, vertrekken veel eerder dan hun ouders. Hoe weten die de weg?

Om wat van de vogeltrek te beleven kunt u ook uw eigen tuin of buurt of onze Hof (Mollaan 4 in Bloemendaal) in de gaten houden. De ene dag is het er stil, de volgende dag ziet u troepen sijsjes of veel vinken en spreeuwen. Het kan ook zijn dat er tjiftjaffen te horen zijn, die zijn in de nacht bij u aangekomen. Let maar eens op! Ook de roodborstjes lijken een raadsel. Eind augustus waren er nog maar weinig te zien. Nu zijn ze er weer, onze winterroodborstjes. Uit Siberië komen die.

In de begintijd van Thijsse’s Hof, tussen 1926 en 1942, organiseerden we in het Pannenkoekenhuisje in oktober altijd een bijzondere paddenstoelen tentoonstelling. Die werd altijd druk bezocht. Mevrouw Catharina Cool, een zeer actieve vrijwilligster van de Hof, regelde de inrichting. Ze wist “alles” van paddenstoelen en publiceerde daarover in de jaren dertig in twee delen een schitterend, in jugendstil, uitgevoerd boekwerk. Op de Deventer boekenmarkt vond ik ze eens. In het Instructielokaal van de Hof kunt u ze inzien. En over mevrouw Cool kunt u meer lezen in het boek “Thijsse’s Hof, natuurtuin van Kennemerland” dat Ekke en ik vorig jaar gemaakt hebben toen de Hof negentig jaar bestond en dat te koop is bij de Hof en in de boekhandel.

Met de vele goede boeken over paddenstoelen die nu te verkrijgen zijn kunt u prima de weg vinden naar de vele soorten die deze maand in het bos, in weilanden en grasveldjes opkomen, of die op bomen en struiken zitten. Wat u ziet zijn vruchtlichamen. Zeg maar de appels aan de boom. De boom zelf, het mycelium genaamd, zit in de grond of onder de boomschors of in het rottende hout.

De meeste paddenstoelen hebben een steel met daarop een hoed met aan de onderkant van die hoed plaatjes bij voorbeeld bij de champignon of buisjes, het eekhoorntjesbrood is daar een voorbeeld van. Een andere verschijningsvorm is de bolvorm zoals de aardappelbovist en de reuze bovist.

Sommige soorten vind je vaak in de buurt van bepaalde bomen. De bekende vliegenzwam (foto ), die rode met witte stippen, vindt men vaak in de buurt van berken.

Nog even uw aandacht voor aanstaande zondag 2 oktober . Dat is de laatste zondag van dit seizoen waarop om 14.00 uur er weer gratis rondleidingen zijn.

Let op: van 11 tot en met 13 oktober is de Hof gesloten wegens onderhoudswerken aan de begroeiing. Op onze website www.thijsseshof.nl treft u meer informatie.

 

Willem Holthuizen (tekst) en Ekke Wolters (foto),

rondleiders in Thijsse’s Hof.

Foto: de vliegenzwam in de buurt van een berk