Thijsse's Hof in november

03/11/2016

Het is nu de tijd om flinke wandelingen te maken door bos, duin of langs ons mooie strand.

Natuurlijk blijft een bezoekje aan onze Hof (Mollaan 4 in Bloemendaal) ook de moeite waard. En als u wat moeilijk ter been bent is Thijsse’s Hof beslist een prettige plek. Mooie egale paden, veel bankjes op leuke plekjes, het warme Instructielokaal waar altijd veel is te zien en waar we ook een invalidentoilet hebben, het is er prettig toeven. Nu het winterse seizoen er is zijn de openingstijden wel aangepast. We zijn tot 1 maart op de zondagen en maandagen dicht en sluiten op de andere dagen al om 16.00 uur. Dat duurt tot 1 maart. U kunt op de website van de Hof www.thijsseshof.nl alles goed in de gaten houden en dan ook nog even de columns van de vorige maanden lezen.

Waar kunt u nu overal fijn gaan wandelen? Bij uw keuze over waar dat gaat gebeuren in ieder geval rekening houden met het weer.

Deze maand gaan we beslist naar de bossen. Meestal zijn daar ook nog aardige attracties zoals een kinderboerderij of hertenkamp. Ga dan bijvoorbeeld eens naar Groenendaal in Heemstede, de Haarlemmer Hout of het Bloemendaalse bos. Wandelen in Koningshof of Middenduin en natuurlijk Elswout, allemaal in Overveen, of Duin en Kruidberg met vlak bij de ruïne van Brederode in Santpoort. Beeckestijn in Velsen is ook een leuke optie. Overal ziet u daar de klimop bloeien. Elk jaar heb ik het in de column van november wel even over de klimop omdat die juist nu en verder wel tot in januari de grote, bijna enige voedselbron is voor vele soorten insecten en dan vooral bijen en hommels. Deze aflevering vertel ik u wat meer over de Hedera helix, de Latijnse naam voor onze klimop.

Het is een klimplant die makkelijk tot hoog in de bomen en langs muren klimt. Ze zetten zich daarbij vast met hechtwortels. Dat ze schadelijk zijn voor de bomen waarin zij groeien is een fabeltje, absoluut niet waar. Aan gebouwen van zacht baksteen en aan de cementen voegen kunnen ze op den duur wel schade toebrengen. Ze gaan ook met kruipende stengels over de grond en zijn dan prima bodembedekkers op schaduwrijke plaatsen. De plant ruikt een beetje harsachtig en bevat naast een aantal metalen, werkzame stoffen als zeepstof en jodium. Voor de zeepstof werd ze wel gebruikt bij het wassen van stoffen. De bloemen zijn groenachtig geel van kleur, staan in bolvormige schermen die in trossen bijeen staan. Ze zitten vol met nectar en stuifmeel. Je ruikt de heerlijke honinggeur direct en hoort het tevreden gezoem van de voedsel verzamelende insecten overduidelijk. Met die bloemen is wat bijzonders aan de hand. De meeldraden daarin openen hun helmknoppen namelijk al terwijl de stampers nog niet gereed zijn voor het ontvangen van stuifmeel. Zo vindt bestuiving dus altijd plaats van een andere bloem af. Geen inteelt dus!

De plant heeft het hele jaar door haar groene, wat lederachtige blad dat in de winter, als het wat kouder wordt, duidelijk donkerder van kleur wordt. Ze komt in ons land bijna overal voor.

Alles aan de plant is giftig en toch is klimop erg populair bij vogels. Ze slapen en nestelen er in en vooral houtduiven, spreeuwen en lijsters eten graag van de dofzwarte bessen. Zo helpen die ook nog, via het zaad in hun uitwerpselen aan de verspreiding. Kijkt u nu met andere ogen naar onze klimop?

Volgende keer gaan we naar onze duinen en het strand. Intussen wensen wij u voor de komende maand weer veel genoegen in onze mooie natuur.

 

Willem Holthuizen (tekst) en Ekke Wolters (foto),

rondleiders in Thijsse’s Hof.

Foto: insecten op de bloemen van de Klimop