Thijsse's Hof in de zomer

14/07/2016

Een mooie droge en warme zomer moeten we tot nu toe ontberen. Maar de komende anderhalve maand gaat de ontwikkeling in onze Kennemer natuur gewoon door. De moeite waard om die te volgen. Gewoon door lekker buiten te wandelen of te fietsen. Om u een beetje te oriënteren kunt u ook op zondag 7 augustus om 14.00 uur deelnemen aan één van de gratis excursies die dan in Thijsse’s Hof, Mollaan 4 in Bloemendaal, voor u worden georganiseerd. En wilt u wat meer weten over Thijsse’s Hof? Op onze website www.thijsseshof.nl vindt u alle columns tot een jaar terug en nog veel meer.

Of het nu een wandelingetje door onze Hof is of een flinke fietstocht langs de vele Kennemer buitenplaatsen, overal waar u nu de natuur in trekt groeit en bloeit wel ergens de kamperfoelie. Rijk bloeiend en vooral in de avond lekker geurend. In het Brouwerskolkpark stonden ze vorig jaar volop en nu vast ook.

De gierzwaluwen vallen op. In flinke troepen scheren ze onze woonwijken, luid krijsend. Ze zijn aan hun laatste weken in ons land bezig. De nesten zijn uitgevlogen en er wordt nu zo veel mogelijk gegeten om lekker opgevet de grote reis naar het zuiden te gaan maken. Zo rond 9 augustus zijn ze opeens allemaal vertrokken. Een eerste bode van de naderende herfst.

Een andere bode daarvan is het feit dat in augustus de braamstruiken hun vruchten gaan dragen. Tijd om ze te plukken en er sap of jam van te maken. Er zijn honderden soorten bramen, maar in onze streken zijn de gewone braam en de dauwbraam toch wel de bekendste. Vooral de dauwbraam (rubus caesius) is zeer bekend en zeer geliefd. U vindt ze in onze duinen. De struiken kruipen over de grond en bedekken zo het duin met een stevige begroeiing die het zand vasthoudt tegen verstuiving. Vooral bijen en hommels bezoeken ze graag en ook vele soorten nachtvlinders treft u er op aan. De dauwbraam heeft een doffe bedauwde blauwe kleur en is lekker sappig. Zo vers geplukt ze eten is misschien niet zo verstandig. In ieder geval moeten ze goed gewassen worden want vossen willen er nog wel eens op urineren en van de beplaste bramen kun je best wel ziek worden. Als u dan toch in het duin bent, heeft u mooi de gelegenheid daar flink rond te kijken. Natuurlijk ziet u diverse soorten toortsen zoals de zwarte toorts (zie foto) met hun staken vol met gele bloemetjes en natuurlijk de teunisbloem in volle bloei. Heel veel bessen zijn er ook al. De kardinaalsmuts met purperen vruchtjes en lijsterbessen en vlierstruiken vol met trossen bessen. Veel vogels komen er op af.

In Thijsse’s Hof bloeit ook van alles. Harig wilgenroosje, campanula’s, wederik en moerasspirea met roze, gele, blauwe en witte bloemen. Bij het vijvertje bij het Instructielokaal staat een zwanenbloem prachtig in bloei. De hovenier is druk bezig met het maaien  van de weitjes. Dat is een secuur werk omdat het niet overal tegelijk kan en er dus stukjes moeten worden overgeslagen om bijvoorbeeld gewassen die later tot bloei komen, zoals de wilde Bertram, de gelegenheid te geven om zaad te maken. Maar wat wel gemaaid is wordt zo snel mogelijk verzameld en naar de composthoop gebracht. Zo wordt voorkomen dat er in de weitjes te veel voedingstoffen terecht komen. Het maaisel op de composthoop wordt daar gecomposteerd, een natuurlijk proces waarbij veel warmte wordt ontwikkeld, wat weer vruchtbare compostgrond oplevert. Goed voor uw tuin, maar niet voor de Hof.

Gaat u er maar eens kijken. Tot ver in oktober is die composthoop in bedrijf en voor vele bezoekers een wonder. Veel plezier deze zomer.

 

Willem Holthuizen (tekst) en Ekke Wolters (foto),

rondleiders in Thijsse’s Hof.

Foto: de zwarte toorts met hun staken vol met gele bloemetjes