De stinsenplantendag

17 april 2017
  • 11:00 — 16:00

Bollen en knollen: met het hele gezin op 2e paasdag naar de Stinsenplantendag in Thijsse's Hof.

Voorjaarsbloeiers van kloosters, kastelen en oude buitens. Waar komen ze vandaan en wat zijn hun bijzonderheden? U hoort het allemaal op maandag  17 april (2de Paasdag) tijdens de jaarlijkse dag over stinsenplanten die IVN Zuid-Kennemerland organiseert in samenwerking met heemtuin Thijsse’s Hof in Bloemendaal.

 

Stinsenplanten zijn knol- en bolgewassen die bloeien in het vroege voorjaar. Ze zijn vaak te vinden in halfopen bos, langs bosranden en op landgoederen. De naam stins komt uit het Fries en betekent steenhuis. In het verleden zijn deze planten, die veelal uit het verre buitenland kwamen, in de tuinen rond deze huizen geplant. Bollen konden de lange zeereizen makkelijker overleven dan planten. Later werden voorjaarsbloeiers ook op andere plaatsen neergezet. Nog altijd zijn in het voorjaar stinsenplanten in al hun schoonheid te bewonderen. Voorbeelden van prachtige voorjaarsbloeiers zijn: bosanemoon, boerenkrokus en vingerhelmbloem. Voor wie kennis wil maken met stinsenplanten en het hoe en waarom van hun vroege bloei, is deze activiteit een must!

 

Activiteiten buiten

Tussen 11:00 en 16:00 uur zijn er elk uur rondleidingen van circa 3 kwartier onder begeleiding van natuurgidsen van het IVN.

Tegelijkertijd zijn er voor kinderen speurtochten door de tuin met onder andere spannende verhalen over deze planten.

Scholieren van het Sterrencollege Haarlem geven workshops speciaal voor kleuters waarin zij bloembolletjes gaan planten en fantasierijk verpakken voor thuis.

 

Activiteiten in het lokaal

In het instructielokaal is een tentoonstelling ingericht. 

Ook worden presentaties (vanaf 11:30 uur) gegeven met allerlei weetjes en bijzonderheden over onze voorjaarsbloemen.

U  kunt rondkijken bij de stands met antiquarische plantenboeken, bol- en knolgewassen, wilde planten, zoek- en ansichtkaarten en een kijkje nemen in een speciaal voor deze dag samengesteld herbarium met zeldzame wilde en stinsenplanten.

 

Voor de inwendige mens wordt gezorgd.

 

Thijsse’s Hof bevindt zich aan de Mollaan 2 in Bloemendaal.

Informatie: Berna van Baarsen, tel: 0624624622 of Cor Vlot, tel: 023-5265151

Meer informatie over het Thijsse’s Hof en de openingstijden vindt u op deze website.